Hallo internet! Sorry voor de slechte woordgrap in de titel. Ik had het in eerste instantie niet eens door...
Hoe dan ook, gisteravond gaf mijn moeder me een column uit de Metro, geschreven door een dove. En doordat ik al een tijd lang aan het kijken ben waar ik gebarentaal kan volgen, leek het me wel een leuk idee er een post over te maken.
Gebarentaal enzo.
Er zijn in de hele wereld duizende gesproken talen, maar wat mensen vaak niet weten is dat er ook ruim 130 visuele talen zijn. Zo zijn er onder andere Nederlandse gebarentaal, Vlaamse gebarentaal, en nog veel meer. Gebarentaal is geen vaste taal dus, maar is net als gesproken talen veranderd met de tijd. Als gevolg is er dus ook geen vaste internationale gebarentaal. Er is geprobeerd een internationale gebarentaal op te zetten, maar net als esperanto heeft het nog niet veel succes gehad. De meest gebruikte gebarentaal in de wereld is ASL, American Sign Language. Gebarentaal heeft een heel andere grammaticale opbouw dan gesproken talen. Het maakt (bijna) nooit gebruik van vervoegingen en woorden zonder een belangrijke betekenis (hoor, toch, etc.) worden er vaak uitgelaten. Naast gebarentalen bestaan er ook combinaties van gesproken en visuele talen, zoals bijvoorbeeld Nederlands met Gebaren (NmG). Deze 'combinatietalen' zijn fijn voor mensen die eerst Nederlands geleerd hebben en later pas doof/slechthorend geworden zijn, omdat de grammaticastructuur niet volledig anders is. (kijk hier voor meer)
Prima, maar waarom deze post dan?
Zoals ik al zei werd ik geïnspireerd door dit artikel. Horende mensen staan eigenlijk bijna nooit stil bij het bestaan van dove mensen. Het is zo'n gewoonte om te communiceren met woorden. We kunnen ons nauwelijks voorstellen hoe het moet zijn zonder geluid. Zonder muziek te luisteren in de auto. Zonder iemand te kunnen bellen. Zonder iemands stem te kunnen horen.
Ik was trouwens wel verbaasd over de andere kant van het verhaal: doof zijn kan ook voordelen hebben. Doordat geluid niet aanwezig is, is het ook geen barriere meer. Doven kunnen dan misschien niet horen, maar ze hebben andere manieren om gesprekken te voeren. Het is interessant het eens op die manier te bekijken.
Maar het artikel zette me wl denken. Hoe zit het bijvoorbeeld voor andere afwijkingen? Mensen die in een rolstoel zitten zullen vast meer nadelen dan voordelen tegenkomen. Want gehandicapte mensen hebben fysieke obstakels in plaats van geluid als obstakel. Denk er eens overna: hoeveel toiletten voor gehandicapten ben je ooit tegengekomen buiten verzorgingshuizen? Hoeveel winkels hebben geen opstapje voor de ingang? Hoeveel winkels met meer verdiepingen hebben een grote lift in plaats van roltrappen of gewone trappen? Vrijheid wordt wel zeer gelimiteerd op die manier. Eigenlijk zouden we er vaker bij stil moeten staan. Het leven een beetje makkelijker moeten maken voor hen die het al moeilijk genoeg hebben. Want het leven is oneerlijk, maar dat betekend niet dat we er nooit iets aan kunnen doen.
Een wat kortere post vandaag, zoals je kunt zien. Maar wel een interessant onderwerp.
Voor ik de post afsluit, moet ik nog even met spijt zeggen dat vandaag weer niet heel intens was. Ik heb uitgeslapen, wat videos gekeken van mijn favoriete viner, uitgezocht waar ik natuurkunde kan bijspijkeren, en witlof gegeten. Helaas heb ik het morgen heel druk, dus het is mogelijk dat ik een dag oversla, maar die post houden jullie dan tegoed.
❤ Elisah
Geen opmerkingen:
Een reactie posten