Hallo internet! Hier is dag 1 van mijn badass-vrouwen-uit-het-verleden themaweek! Tijd om het te hebben over de vrouwen die verantwoordelijk zijn voor mijn favoriete boekengenres. Deels omdat sommige mensen nog steeds denken dat Isaac Asimov de vader is van science-fiction literatuur en de eerste echte roman Don Quichot is, en deels omdat het gewoom iets is om trots op te zijn. Dus, op chronologische volgorde:
Enheduanna (2285-2250 v. Christus!)
Enheduanna of Akkad, de dochter van koning Sargon van Akkad (de stichter van het Akkadische Rijk) en een hogepriesteres van de maangodin Nanna, was de schrijfster van de oudste literaire werken waar de auteur van bekend was. Met andere woorden, alle literaire (en poëtische) werken voor haar hadden onbekende of niet-zekere auteurs. De teksten zijn in spijkerschrift en grotendeels in de vorm van hymnen met autobiografische elementen.
Lady Murasaki (973-1014)
Murasaki Shikibu's 'Genji Monogatari' ('Het verhaal van prins Genji') (1010) is hoogstwaarschijnlijk de allereerste echte roman, in de moderne opvatting van roman. Dit houdt in dat het verhaal een proza is met een hoofpersoon, personages met uitgewerkte karakters, en gebeurtenissen in de levens van deze personages. Er zit niet echt een plot in, het is meer een beschrijving van het echte leven.
Er is nog wel onzekerheid over of Murasaki alles zelf geschreven is. Sommige geleerden denken dat een deel geschreven is door haar dochter, omdat het eerdere hoofdstukken tegenspreekt. Maar het geheel heeft wel dezelfde kwaliteit en schrijfstijl.
Margery Kempe (1373-1440)
De eerste geschreven Engelse autobiografie ooit is ook op naam van een vrouw: Margery Kempe schreef in 1430 The Book of Margery Kempe. Het boek is in de derde persoon, en Kempe noemt zichzelf 'this creature', in de zin van een schepsel van God. Ze beschrijft uitgebreid haar ups en downs in haar band met God, waaronder de tijd waarin ze 'bezeten was door de duivel' en haar pelgrimages naar oa Jeruzalem en Rome.
Er zijn mensen die van mening zijn dat The Book of Margery Kempe niet geldt als echte autobiografie, gezien het feit dat het meer de vorm heeft van een bekentenis aan God en ze hoogstwaarschijnlijk analfabeet was en haar werk heeft laten opschrijven door klerken.
Margaret Lucas Cavendish (1623-1673)
Margaret Cavendish was een hertogin van Newcastle en schreef in verschillende vormen en genres, waaronder poezie, toneelstukken, brieven, biografie, fictie, drama, wetenschap en -heel belanrijk- science-fiction. Haar boek 'The Blazing World' (1666), over een jonge vrouw die een utopische wereld ontdekt die alleen toegankelijk is via de Noordpool, staat bekend als een van de vroegste voorbeelden van science-fiction. Cavendish behandelde ook vaak onderwerpen als romantiek, geslacht, goede manieren, macht, filosofie, feminisme en wetenschappelijke methoden in haar werken. Ook schreef ze over natuurlijke filosofie, wat destijds door mannen werd onderzocht. In tegenstelling tot de meeste vrouwen in haar tijd publiceerde ze haar werk onder haar eigen naam. Als vooruitstrevende vrouw werd Cavendish zowel geprezen als bekritiseerd. Ze stond onder bepaalde kringen zelfs bekend als 'Mad Madge'.
Maria Edgeworth (1768-1849)
Ze heeft misschien geen nieuw genre bedacht, en ze was ook niet de eerste die een boek een bepaalde vorm gaf, maar ze heeft absoluut invloed gehad op romans. Maria Edgeworth was een Ierse dame en een van de eerste realistische schrijvers in kinderboeken. Ze had uitzonderlijke meningen voor een vrouw uit haar tijd, over oa grondbezit, politiek en educatie, problemen gebaseerd op religie, ethniciteit, geslacht, klasse, en sexualiteit. Ze gebruikte de romans die ze schreef om die meningen te uiten, en was daarnaast ook iemand die contact had met grotere schrijvers, waaronder Sir Walter Scott and David Ricardo. Het uitbrengen van verhalen waarin zulke controversiele onderwerpen behandeld werden was een inspiratiebron voor latere schrijvers en vormde de huidige literatuur.
Mary Shelley (1797-1851)
Een van de meest bekende vroege science-fiction werken is het boek Frankenstein (1818) van Mary Shelley. Frankenstein gaat over een jonge wetenschapsstudent met de naam Victor Frankenstein, die een gruwelijk maar denkend monster creëert in een onorthodox experiment (dus nee, het monster is niet Frankenstein. Tenzij je Frankenstein als een monster ziet voor het creëren van een gruwelijk gedrocht, dan moet ik je gelijk geven).
Er zijn mensen die dit boek bestempelen als het eerste echte science-fiction boek, gezien het feit dat de hoofdpersoon een bewuste keuze maakt moderne praktijken toe te passen om iets fantastisch te bereiken. Frankenstein heeft veel invloed gehad op latere werken, waaronder ook het horror-genre in boeken, films en andere media.
Grappig ook om nog even Isaac Asimov's mening over Mary Shelley te quoten: "Mary Shelley was the first to make use of a new finding of science which she advanced further to a logical extreme, and it is that which makes Frankenstein the first true science fiction story."
Emma Orczy (1865-1947)
Weet je wat er nog meer is uitgevonden door een vrouw? Gemaskerde helden. The Scarlet Pimpernel was de originele superheld met een geheime identiteit, drama in zijn liefdesleven en loyaliteitsproblemen. Zonder het succes van barones Emma Orczy hadden we nu misschien geen Zorro en Batman gehad. Deze Hongaarse dame had in eerste instantie haar verhaal over de Engelsman die mensen red van de Franse guillotine op de markt te krijgen, maar nadat het als toneelstuk vrij populair geworden was, werd het toch uitgegeven. Daarna schreef ze nog een heel stel vervolgen, die geen van allen het succes van het eerste deel wisten te toppen helaas. Toch wist ze met haar andere boeken een aardig fortuin op te bouwen, en ze verhuisde uiteindelijk zelfs naar een landgoed in Monte Carlo met haar man.
Woah, wat een werk. Je hebt echt geen idee hoeveel websites ik ondertussen gelezen heb over al deze vrouwen en hun werken. En het ergste is nog wel dat ik me nu pas bedenk dat ik misschien die websites op had moeten slaan om ze als bron te kunnen vermelden... Morgen beter. Voor deze post hou ik het denk ik maar bij 'als je meer wilt weten: Google is je vriend!'.
Dag 1 zit erop! Morgen ben ik terug met een post over de coolste vrouwen in de Tweede Wereldoorlog (like, really really cool).
Tot morgen dus!
❤ Elisah
Geen opmerkingen:
Een reactie posten