donderdag 7 juli 2016

Dag 4: DE SCIENCE LADIES (eindelijk)

Hallo internet! Vandaag was een nog betere dag dan gisteren. Ik heb een heerlijke duinrit gemaakt te paard, mijn zusje heeft eindelijk het Meesterwerk 'Straight Outta Oz' van Todrick Hall gezien (als je het nog niet kent, GA KIJKEN, deze gozer is geniaal en heeft alles ZELF BEDACHT EN GEMAAKT), en ik heb iemand aangestoken met het Welcome to Night Vale virus :)

Anyways hier zijn dan eindelijk de wetenschapperessen (wetenschapperinnen?)

Ada Lovelace (1815-1852)
AKA DE ALLEREERSTE PROGRAMMEUR OOIT. I'm not kidding. Ze was geniaal. De vader van Ada Lovelace was de dichter Lord Byron, die haar achterliet met haar moeder toen ze net een maand was. Dat ondanks dat volgens de wet de kinderen bij een scheiding naar de vader gingen. Haar moeder zorgde ervoor dat Ada les kreeg in wiskunde en andere wetenschappen, uit angst dat ze anders ook een dichter zou worden. Dit was uniek, want vrouwen werden in die tijd buitengesloten in wetenschappelijk onderwijs. Ada had van jongs af aan een talent voor wiskunde, en was onwijs geïnteresseerd in machines. Op haar 17e ontmoette ze Mary Somerville, een Schotse wiskundige en astronoom, die haar aanmoedigde zich verder te verdiepen in de wiskunde, een advies wat ze besluit op te volgen. Toen ze 19 was hoorde ze van Mary over de plannen van Charles Babbage om een analytische machine te maken. Ze raakte dik bevriend met Babbage en leerde veel van hem. In opdracht van Babbage vertaalde ze een samengevat artikel van de Italiaan Luigi Menabrea over de analytische machine. Hij had haar gevraagd haar eigen aantekeningen eraan toe te voegen, 'omdat ze de machine zo goed begeep'. Ada's vertaling werd uiteindelijk ruim drie keer zo lang en bevatte codes die beschreven hoe letters gebruikt konden worden in het systeem en hoe Bernoulli nummers berekend konden worden. Het laatste word beschouwd als het eerste algoritme uitgevoerd door een machine, en daarbij het eerste computerprogramma. Daarnaast voorspelde Ada dat computers veel meer zouden kunnen dan enkel numerieke berekeningen uitvoeren, zoals Babbage dacht. Ze was van mening dat ook muziek, afbeeldingen en geluiden vertaald moesten kunnen worden naar digitale codes. Haar ideeen, codes en bevindingen zouden later een inspiratiebron zijn voor Alan Turing.
Ze heeft helaas nooit haar codes in werking gezien en werd in haar tijd nauwelijks erkend. Ze stierf op 36 jarige leeftijd aan baarmoederkanker.

Help, het is al half 12..

Elizabeth Blackwell (1821-1910)
Deze dame trok zich gewoon nergens iets van aan. Elizabeth, geboren in Engeland maar als kind geëmigreerd naar de VS, was eerst als onderwijzeres aan het werk, maar wilde het liefst geneeskundige worden. Helaas was dat in die tijd als Amerikaanse vrouw onmogelijk. Ze besloot te stoppen met lesgeven en ging als huishoudster werken bij een natuurkundige en zijn familie. In haar vrije tijd bestudeerde ze elk mogelijk medisch boek dat de familie bezat. Ze werd ook activist voor het afschaffen van slavernij in die tijd. Uiteindelijk begon ze zich in te schrijven voor medische opleidingen aan elke instelling die ze kon vinden. Uiteindelijk werd ze toegelaten op het Geneva College in New York. 'Ze gaat de studie toch nooit afmaken', dachten ze daar. FOUT. Ze doorliep de hele studie en slaagde op 11 januari 1849 als beste van haar klas. Daarmee werd Elizabeth de eerste vrouw in de Verenigde Staten met een medische graad. Een aantal jaar na haar slagen opende ze haar eigen ziekenzaal, waar ze tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog verpleegsters trainde. Later opende ze een ziekenhuis om vrouwen en mannen op te leiden tot dokters en artsen. Toen dat geen groot succes bleek (seksisme was nog altijd een ding), opende ze met haar zus een kliniek in New York. In 1869 vertrok Elizabeth naar Engeland, waar ze de 'London School of Medicine for Women' opende en les ging geven. Na haar pensioen in 1877 heeft ze nog een aantal jaren boeken geschreven. Ze stierf op 89 jarige leeftijd.

Ahhhh help, nog 5 minuten... Dat gaat me nooit lukken. Ugh.

Marie Curie (1867-1934)
Ze werd geboren als Marya Sklodowska in Warschau, Polen, en emigreerde in 1891 naar Frankrijk. Als immigrant en vrouw zat het daar niet erg mee, maar ze had een doel: natuurkunde studeren aan de Sorbonne. Na 2 jaar haalde ze haar graad al, als beste van haar jaar. Een jaar daarna haalde ze haar graad wiskunde. Maar haar zus had haar studie gefinancierd, en Marya was straatarm. Ze bleef al haar tijd wijden aan wetenschap en onderzoek, en in 1894 ontmoette ze Pierre Curie, ook een natuurkundige. Een jaar later trouwden ze en veranderde Marya haar naam naar Marie Curie. Samen met haar man begon ze onderzoek te doen naar de mysterieuze straling die uranium uitzendt. In haar onderzoek ontdekte ze nog twee elementen met straling: polonium (vernoemd naar haar vaderland) en radium (omdat het zo radioactief was). Het woord radioactief is trouwens ook bedacht door Marie Curie. Het proces waarbij ze deze elementen probeerden te isoleren uit erts was onwijs gevaarlijk, zeker omdat er geen afzuiginstallatie was in het oude lab waar ze werkten, en omdat ze het uraniumerts met blote handen bewerkten. Ze waren voor lange tijd blootgesteld aan de sterke straling.
Ze kreeg samen met haar man in 1903 de Nobelprijs voor de natuurkunde, waarmee ze de eerste vrouw was die de Nobelprijs ontving. In 1906 kreeg Pierre Curie een verkeersongeluk en overleed hij, waarna Marie zich alleen maar meer focuste op haar onderzoek. Marie werd de eerste vrouwelijke hoogleraar aan de Sorbonne. 8 jaar na het ontvangen van haar eerste Nobelprijs won ze haar tweede, deze keer voor de scheikunde. En dit alles bereikte ze dus in 20 jaar tijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog begon ze zich te verdiepen in röntgenstraling samen met haar oudste dochter Irene (die later ook de Nobelprijs zou ontvangen). Ze stierf op 66 jarige leeftijd aan leukemie, waarschijnlijk door de radioactieve straling. Ze werd naast haar man begraven.
De eenheid Curie en het element Curium werden naar haar vernoemd.

Ik zag twee muggen rondvliegen in mijn kamer en ik heb er pas eentje dood gemept... THE HUNT IS ON. Na het laatste stuk van deze blog.

Nettie Stevens (1861-1912)
Het is vandaag een belangrijke dag! Het is 7 juli (nou ja, dat was het gisteren, het is ondertussen 1 uur 's ochtends) en dat betekent dat het precies 155 jaar geleden is dat deze dame geboren werd! Yay.
Nettie Stevens krijgt niet de waardering die ze verdient. Het wordt een beetje laat ondertussen, dus ik hou het kort. Nettie Stevens was de persoon die erachter kwam dat geslacht gedetermineerd wordt door de XX en XY chromosomen. Helaas heeft ze heel lang geen credit gekregen voor deze ontdekking, omdat rond die tijd ook Edmund Beecher Wilson met deze ontdekking kwam. Later bleek dat Nettie Stevens hem voor was en haar werk ook veel beter klopte. Take that, Wilson!

Ik ga nog even op zoek naar de laatste mug(gen) en daarna ga ik naar bed.

Tot morgen! (vandaag?)

❤ Elisah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten