maandag 30 november 2015

De grote Captain America: Civil War post

Hallo internet! Tijd voor een enorm lange meta over de nieuwe Captain America film. Het is een lange post, dus buckle up and enjoy the ride.
Captain America: The Winter Soldier wordt afgekort tot TWS.

"Waarom staat Natasha aan Tony's kant? Dat slaat nergens op!"
Waarom Clint aan Steve's kant staat is bij de meeste mensen wel duidelijk na Age of Ultron. Het maakt niet uit dat Joss Whedon Clint volledig verkloot heeft, want het blijft een continuation. De Russo broertjes moeten het toch meenemen in de nieuwe film. Als de tweede Avengers film er niet geweest was, had Clint waarschijnlijk Natasha's kant gekozen. Dat idee heb ik ten minste. Maar in plaats daarvan heeft hij nu een familie die hij wil beschermen. En dat kan hij niet als hij zijn geheimen niet kan bewaren. En zo komt hij bij Steve te staan.
Natasha die Tony's kant kiest is een ander verhaal. Ik ben al vrij veel mensen tegen gekomen die het er niet mee eens zijn. Argumenten: Natasha en Steve waren toch best close aan het eind van TWS, en Natasha's achtergrond lijkt op die van Bucky. In de comics kennen ze elkaar zelfs doordat ze beiden voor de KGB werkten.
Dit zijn sterke argumenten. Dat zal ik maar meteen zeggen. Ik was eerst ook verontwaardigt.
Maar er zijn twee heel belangrijke aspecten van Natasha die hierbij meespelen.
  1. Natasha heeft haar best gedaan de slechte dingen in haar verleden recht te zetten. "I've got red in my ledger, I'd like to wipe it out." Dat is waarom ze bij SHIELD gegaan is, de Avengers hielp, etc. Ze heeft een gelijkende achtergrond als Bucky, maar ze heeft haar best gedaan die schuld te vereffenen door het goede te doen. Vooral in the Avengers wordt dat duidelijk, maar ook in TWS.
  2. Natasha is alle geheimen ontzettend zat. Als je TWS beter kijkt, valt het op dat Natasha klaar is met alle onduidelijkheden, spionnenspelletjes en de dingen die ze niet weet. "When I first joined SHIELD, I thought I was going straight. But I guess I just traded in the KGB for Hydra. I thought I knew whose lies I was telling but I guess I can't tell the difference anymore." en het feit dat ze 100% achter Steve stond toen hij zei dat ze niet alleen Hydra zouden eindigen, maar ook SHIELD. Ze is klaar met de gecompliceerde politieke spelletjes. Dat maakt ze ook nog extra duidelijk door ook al haar geheimen op internet te gooien. Iedereen weet nu wie ze is, wat ze gedaan heeft. Maar ze is het verschuilen en spioneren zat. Ze wil duidelijkheid, zelfs als dat betekent dat ze dan in de spotlight komt te staan.
    Gevolg: ze is van mening dat Bucky ook verantwoordelijk moet worden gehouden voor wat hij deed. Net als zij haar schuld probeert weg te werken. En dat gaat in tegen Steve die Bucky wil beschermen.

Bucky en Steve in Civil War
Bucky en Steve hebben een interessante relatie. Ondertussen wordt dit de derde film die ze samen hebben, en er is flink wat gebeurt sinds het begin van de eerste film, toen Steve nog een arm, jong, iel mannetje was en Bucky ondanks zijn achtergrond dol op hem was. Wat is er nou precies veranderd?
  1. Bucky is iedere keer de reden dat Steve de regeltjes negeert. In de eerste film krijgt Bucky zijn orders binnen, waarna Steve (koppig en lichtelijk jaloers) het aanbod van dr. Erskine aanneemt. Vervolgens is hij niet meer dan een propagandapopje die zijn act opvoert als een marionet, tot het moment dat hij erachter komt dat er iets gebeurt is met Bucky. In plaats van het te accepteren, gaat hij volledig tegen de regels in naar vijandelijk gebied om zijn beste vriend (die misschien niet eens meer in leven is) te redden. Bucky's dood iets later in de film zorgt ervoor dat Steve veel agressiever is. Hij gaat van "I just don't like bullies" naar "I won't stop until all of Hydra is dead or captured". In de tweede film is dat opnieuw te zien. De Winter Soldier verandert zijn kijk op dingen. Eerst volgt hij SHIELD orders als een brave agent, tot hij erachter komt dat Bucky nog leeft. Vanaf dat moment vecht hij opnieuw tegen Hydra, woedend over wat ze met hem gedaan hebben. Maar geen enkel moment wil hij met Bucky vechten. Sterker nog, hij gaat opnieuw tegen de plannen in door hem niet te bevechten, maar zijn schild te laten vallen. En in de komende film komt hetzelfde weer naar boven: Steve wordt een vigilante genoemd omdat hij besluit tegen de regels in te gaan om Bucky te beschermen. Bucky is zowel zijn zwakte hierin als hetgeen wat hem een doel geeft in het leven, zeker nu hij zich zo out of time voelt. 
  2. Het is eigenlijk grappig dat Steve uiteindelijk Bucky probeert te beschermen. De eerste film begon immers met Bucky die Steve uit de problemen probeert te krijgen, hoe erg Steve het er ook niet mee eens is. Maar vanaf het moment dat Steve Bucky red uit de Hydrabasis begint het langzaam te veranderen. Steve is niet breekbaar meer en wordt meer gewaardeerd dan ook, iets waar Bucky duidelijk moeite mee heeft. "I'm turning into you" zegt hij nog tegen Steve, bedoelt als grap maar met een bitter randje. In TWS staan ze tegenover elkaar en zijn ze aan elkaar gewaagt. Het is een soort evenwicht: Steve die eerst Bucky uit zijn brainwash trekt met een zin die Bucky ooit tegen hem zijn, gevolgd door Bucky die Steve uit het water trekt. En nu in de komende film zet dat zich voort: Steve probeert Bucky te beschermen, maar Bucky is niet weerloos meer. Ze vechten nu samen.
    Ik ben heel benieuwd hoe hun relatie gaat zijn in Civil War. Bucky is niet meer wie hij ooit was, hoe graag Steve dat ook zou willen. Het geeft hun relatie een interessante draai.
  3. Er zijn nog een miljoen andere facetten van hun relatie waar ik op in wil gaan (het feit dat Bucky de klassieke damsel-in-distress trope speelt terwijs Peggy de badass sidekick was, hoe Bucky en Steve van volledig verschillende status waren, etc.) maar dan wordt dit een hele lange post. Dus ik denk dat ik het hier even bij hou.
Andere dingen in Civil War
  1. BLACK PANTHER. Hij is eindelijk hier. T'Challa, koning van Wakanda. Ik ben onwijs benieuwd hoe ze hem gaan neerzetten. In de comics is Wakanda een van de technologisch meest geavanceerde landen in de wereld en het zou pijnlijk zijn als het gereduceerd zou worden tot het stereotype 'Afrikaans land'. Klaw, een Black Panther villain, kwam voor in Age of Ultron, waar hij het woord 'dief' in het Wakanda op zijn nek gebrand heeft voor het stelen van vibranium, een metaal wat alleen in Wakanda te vinden is. Vibranium is ook het materiaal waarvan Steve's schild gemaakt is trouwens.
    Het wordt de vraag hoeveel we in de Civil War film hiervan te zien krijgen. In de trailer heeft T'Challa nog geen woord gezegd of zijn gezicht ook maar laten zien, wat alles heel mysterieus houdt. Natuurlijk staat zijn solofilm ook nog op de planning, maar dat duurt helaas nog wel even. Ik ben erg benieuwd naar zijn motieven en de reden dat hij Tony's kant kiest in Civil War. Ik had me soort van al verheugt op Steve en T'Challa samen, maar dat wordt dus afwachten.
  2. Sharon Carter en de 'Dead of the Dream' storyline. Sharon Carter komt ook weer terug. Het is jammer dat ze geïntroduceerd werd als 'Steve's love-interest', want in de comics is ze veel meer dan dat. Ze is badass en wordt volledig behandeld als Steve's gelijke (ongeveer wat Natasha in TWS was). Ik weet niet goed hoe groot haar rol gaat zijn deze film. Civil War wordt een drukke, volle film met een focus op Steve en Bucky, dus ik hoop dat ze geen basisloze romance in mijn strot douwen. Het romance-loze was juist wat ik fijn vond aan TWS.
    Als je spoiler-free wil blijven, hier even stoppen met lezen en verder gaan bij het volgende punt.
    In de comics is het zo dat de Civil War eindigt met Steve die ziet hoe veel schade hij aanricht bij de gewone mensen terwijl hij hen juist moet beschermen. Vervolgens stop hij met vechten en laat hij zichzelf arresteren. Maar voor ze hem goed en wel mee kunnen nemen, wordt hij neergeschoten en (zo ver bekend) vermoord, door niemand minder dan Sharon Carter, met wie hij een relatie had en wie later zwanger blijkt te zijn van Steve. Ze weet in eerste instantie zelf niet eens dat ze het gedaan heeft, ze was onder mindcontrol. Wat er daarna gebeurt is dat Bucky er kapot van is dat net nu hij zijn herinneringen terug heeft, Steve vermoord wordt. Als hij Tony bij Steve's begrafenis ziet breken, wordt hij woest. Hij ziet Tony als de schuldige en gaat achter hem aan. Bucky krijgt het bijna voor elkaar Tony om zeep te helpen, tot Tony zegt dat Steve dit nooit gewild zou hebben en hem vertelt over een brief van Steve, waarin staat dat hij niemand als schuldige aanwijst en dat iemand anders de mantel van Captain America over moet nemen. Die 'iemand' wordt Bucky.
    Blah blah blah, dingen gebeuren, Bucky begint opnieuw een relatie met Natasha, Bucky en Sam worden goede vrienden, etc.
    Ik ben erg benieuwd in hoeverre ze deze verhaallijn gaan volgen als ik eerlijk ben. Ik weet dat Sebastian Stan (die Bucky speelt) een contract heeft voor 9 films, terwijl Chris Evans (die Steve speelt), al op 4/6 van zijn contract zit. Ik hoop eigenlijk dat ze hier nog even mee wachten, want de Civil War film wordt al lang en intens genoeg. Het wordt afwachten.
  3. Redwing, Sam's sidekick, zit ook in de film. In de comics kan Sam met vogels praten en is Redwing een arend die fungeert als spion en rechterhand. In de film wordt dat lastig, dus hebben ze Redwing vervangen door een drone (een soort robot-versie). Ik kan niet wachten om het te zien.
  4. De vriendschap tussen Tony en Steve is een lastig verhaal. In de comics hebben ze onwijs veel respect voor elkaar en een zeer diepe vriendschap (en in de ogen van sommigen zelfs meer dan dat, net als met Steve en Bucky). In de film daarentegen is daar vrij weinig van terug te zien. In the Avengers zijn ze eigenlijk alleen maar aan het ruziën en heeft is Tony niet eens een klein beetje onder de indruk van Steve. Sterker nog, hij blijft Steve gemene opmerkingen toegooien, waarschijnlijk omdat zijn vader Howard meer om Steve gaf dan om zijn eigen zoon. Hun relatie is dus zeeeer stroef, en in de tweede Avengers film is het niet heel veel beter op de laatste 5 minuten na. Het conflict in Civil War heeft daardoor ook zo veel minder impact. Het is nauwelijks verraad te noemen omdat ze het nooit eens geweest zijn, en misschien ziet Tony iedereen die het met hem uithoudt als vriend, maar voor Steve zijn de eisen veel hoger. Het is jammer dat de potentiele emotionele drama op dit gebied hiermee een beetje vervlogen is. We kunnen allemaal Joss Whedon daar de schuld van geven gelukkig :)
  5. Laat in godsnaam Rhodey leven. Wat is dat toch met Marvel en het vermoorden van zwarte personages. Het is enorm populair om personages te vermoorden om zo character development van de hoofdpersonages op gang te brengen (denk maar aan AL die ouders die om zeep geholpen zijn voor origin stories of Coulson, of Uncle Ben, etc.), maar hier zou het niet eens een klein beetje gewaardeerd worden. Rhodey is een van Tony's enige echte vrienden en daarnaast ook nog eens een fan favorite. Het zat niet in de comics en voelt ontzettend onnodig. Laat die superhelden nou eens uit zichzelf tot hun senses komen, zonder dat er een minor character moet sterven. #DontKillRhodey2k15
  6. Ik moet zelf nog even opzoeken wat voor rol Peter Parker aka Spider-man nou precies speelt in de Civil War comics. Ik weet dat hij vrij essentieel was en onwijs naar Steve opkeek, maar daar houdt het wel op. Ik laat het weten als ik het zelf weet.
Ik heb een enorme stapel kennis en meningen over Marvel, maar ik denk dat dit voorlopig weer even de laatste Marvel post is. Misschien dat ik weer een post maak over hoe leuk de Hulk en Hawkeye wel niet zijn en over waarom Janet van Dyne een eigen film zou moeten hebben, maar dat komt wel weer als ik Avengers: Earth's Mighties Heroes weer ga kijken.
Ken je het niet? GA KIJKEN. 2 seizoenen, 24x20 min. en het is veeeeeeel beter dan Age of Ultron ooit zal zijn. Ik heb zelfs nog een lijstje liggen met redenen om dit te kijken, maar die bewaar ik voor een andere keer.

Ik ga hard verder aan mijn surprise, dus voor nu alleen nog even de mededeling dat Percy Jackson bij Slytherin ingedeeld zou worden als hij een Harry Potter personage was en even een verwijzing naar deze post voor je dagelijkse dosis puns.

Tot morgen!

❤ Elisah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten