zondag 1 november 2015

NIKOLA TESLA (aka waarom Thomas Edison een enorme asshole was)

Hallo internet! Tijd voor nog een geschiedenislesje :)
Ik ben op dreef en er zijn dingen die de wereld moet WETEN. Dus nu voel ik me verantwoordelijk om mensen iets te leren. Het is maf.

NIKOLA TESLA
Ook wel (on)bekend als een van de meest ondergewaardeerde wetenschappers ooit. Serieus, als je ooit nog eens medelijden wilde hebben met een gestoorde professor, dit is je kans.
Nikola Tesla werd geboren op 10 juli 1856 in Kroatiƫ, maar in 1884, na een studie natuurkunde, emigreerde hij naar Amerika. Daar kreeg hij een baan bij het bedrijf van Edison. Edison had namelijk wat problemen met motors en loofde een hoog bedrag uit aan degene die het kon oplossen. Toen Tesla de uitdaging aanging en in korte tijd alles fixte, kwam Edison zijn belofte helemaal niet na.
Edison was een geldverdiener, iemand die de marketing volledig naar zijn hand kon zetten. Tesla daarentegen was een geek. Hij zat vol geweldige, geniale ideeen die hij wilde delen, maar hij wist niet hoe en kreeg het nooit heel goed voor elkaar.

Na zijn onenigheid met Edison nam hij ontslag en begon hij voor zichzelf. Hij focuste zich op het verbeteren van het wisselstroomsysteem, terwijl Edison druk bezig was met het gelijkstroomsysteem. Dit zorgde voor een flinke rivaliteit, die Tesla met behulp van een andere concurrent van Edison, Westinghouse, won. Maar Edison vond dat niet heel leuk. Dus wat gebeurde er toen? Edison begon kinderen te betalen voor levende honden en katten, die hij vervolgens publiekelijk executeerde met Tesla's stroomsysteem, om ervoor te zorgen dat mensen het te gevaarlijk zouden vinden. Edison krijgt hier dus al een dikke 10 voor lul-gedrag. Gelukkig was het niet heel effectief.

Tesla kreeg helaas wel geldproblemen. Hij was geen businessman en haalde niet genoeg uit zijn patenten. Hij had stinkend rijk kunnen worden met zijn uitvindingen, maar inplaats daarvan had hij moeite zijn huur te betalen. Hij was te aardig. Hij gaf patentrechten soms zelfs weg en begon nooit rechtzaken tegen wetenschappers die zijn ideeen gebruikten.

Een voorbeeldje hiervan is Marconi. Marconi kreeg een nobelprijs voor het uitvinden van de radio, dat hij alleen voor elkaar kreeg door zijn werk te baseren op Tesla's onderzoeken en bevindingen. Marconi gebruikte voor de uitvinding van zijn radio 700 van Tesla's patenten, maar toen hij de nobelprijs won, zei Tesla enkel 'Marconi is a good fellow. Let him continue.'
Tesla is dus the nicest guy ever.

Ooit van de radar gehoord? Dat ding wat naar zeggen uitgevonden is door ene Robert A. Watson-Watt in 1935? Tesla had het idee voor de radar in 1917. Hij speelde het door naar de navy bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, maar Edison stak er een stokje voor door de mensen te overtuigen dat het niet nuttig zou zijn in de oorlog. Jawel, Edison is zo'n zielig jaloers mannetje dat hij een geweldig handige uitbreiding tegengaat. Aan wiens kant sta jij nou eigenlijk, Edison?

Oh, en dan nog zoiets. Iedereen weet wel af van rontgenstraling. Wie denk je dat er gecredit staat voor het ontdekken ervan? Niet Tesla. Nee. Wilhelm Rontgen kreeg de eer, ook al 'ontdekte' hij het alleen dankzij onze lieve ondergewaardeerde wetenschapper.
Daarnaast werd er in eerste instantie gedacht dat rontgenstraling blindheid en andere afwijkingen zou kunnen genezen. Tesla was degene die iedereen waarschuwde voor het gevaar van de straling, en weigerde experimenten te doen met rontgenstraling.
Edison zag zijn kans schoon natuurlijk. Hij begon direct met experimenteren op mensen, tot het punt dat de ledematen van een van zijn medewerkers geamputeerd moesten worden om hem te redden. Niet dat het werkte, want hij ging uiteindelijk toch dood. Edison is echt een eerste klas idioot. Nice job, asshole.
Enig idee wie er begon met cryogene techniek een halve eeuw voor het uitgevonden werd? Nikola Tesla.
Raad eens wie er patenten had die er 100 jaar later voor zouden zorgen dat jouw computer kan refreshen en downloaden en informatie kan delen? Jawel, Tesla.
En wie denk je dat de eerste persoon was die radiogolven uit de ruimte meette? Verassing, het was Tesla.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat Tesla 1890 het voor elkaar kreeg bolvormige bliksem te creeeren, iets wat huidige wetenschappers nog steeds niet voor elkaar gekregen hebben.
De uitvinder van de afstandsbediening? Tesla. Neon licht? Tesla. De moderne elektromotor? TESLA. Draadloze communicatie? MOTHERFUCKING TESLA.

En dat waren de dingen die wel resultaat hebben gehad. Tesla vond een geweldige manier om elektriciteit thuis te laten lopen door het op te laten laten door de ionosfeer van de aarde. AKA gratis elektriciteit. Maar dat idee heeft hij nooit durven publiceren, waarschijnlijk uit angst dat iemand het zou stelen. En niemand kan geld verdienen aan gratis elektriciteit, of wel? Niet zo goed voor de economie... Hetzelfde geld voor een van zijn laatste uitvindingen, een enorme toren in New York die gratis wifi zou uitzenden voor DE HELE WERELD. Maar het bedrijf dat het project zou financieren stopte ermee toen blijkte dat er geen winst zou zijn.

Tesla was dus in een woord geniaal. Hij sprak 8 talen, kon volledige boeken onthouden en quoten, kon ideeen visualiseren in zijn hoofd en dingen maken zonder ook maar iets op te schrijven. Het was jammer dat het leven niet meezat voor hem. Hij leefde in een tijd dat mensen helemaal geen vraag hadden naar radiogolven en dat soort dingen. Tesla liep ver voor op zijn tijd.
En nou ja, hij was volledig gestoord. Hij praatte over een duif met laserogen alsof hij ermee getrouwt was en hallucineerde vaak. Maar dat maakt het allemaal niet minder zielig.

Samengevat: Nikola Tesla had de grootste uitvinder ooit kunnen zijn, maar in plaats daarvan stierf hij zielig en alleen in een hotelkamer in New York. Het enige waar je hem nu nog aan zal herinneren is het feit dat tesla de SI eenheid is van magnetische flux en de term 'Tesla motors', wat vaak slaat op de motors van elektrische auto's die nu hun intocht maken.

Zo, dat was mijn rant. Nikola Tesla verdient het om herinnert te worden, en de volgende keer dat je je radio aanzet, je auto start of je afstandsbediening gebruikt, denk dan eens aan die geobsedeerde geniale geek die je dit gegeven heeft.

Meer weten over Tesla? Zijn wikipediapagina: Engels, Nederlands, een superleuk artikel hier, hier een korte video, en hier een drunk history video over Tesla.

ELISAH OUT.

Tot morgen!

❤ Elisah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten